Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

81/350 Típusú szalagkorlát megfogására alkalmas elem

Ár:
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
Elemhossz: 350 cm
Magasság: 81 cm
Talpszélesség: 61 cm
Tömege: 2,22 t/két oldalas
Cikkszám: 10325
Elérhetőség: Árajánlat kérhető

Leírás

TÁRSASÁGUNK A NEW JERSEY VASBETON KÖZÚTI BIZTONSÁGI KORLÁTOKAT ÖSSZEKAPCSOLÓ ELEMEK NÉLKÜL GYÁRTJA ÉS FORGALMAZZA.

A NEW JERSEY ELEMEK NEM RENDELKEZNEK TANÚSÍTOTT "H" FELTARTÓZTATÁSI FOKOZATTAL ÉS "W" HATÁSTARTOMÁNNYAL.

Általános leírás

A beton biztonsági korlátokat a hatékonyság, a tartósság és a gazdaságosság szempontjai alapján a hatvanas években az Egyesült Államokban fejlesztették ki, innen ered a New Jersey profil elnevezés is. A New Jersey profilú biztonsági korlátok hatékonyságát ütközési próbák sorozatával bizonyították. A beton biztonsági korlát a kitérő járművet úgy tartja vissza, hogy az a fal mentén csúszva az út szélén, a fal mentén álljon meg. Az egymással láncszerűen összekapcsolt beton biztonsági korlát elemek nincsenek az alapozáshoz rögzítve, azok egy ütközés esetén rugalmasan viselkednek: az ütközés hatására a szükséges mértékben kibillenek, ill. oldalra elcsúsznak, miáltal a jármű ütközési energiáját átveszik, az utasokra ható terhelést csökkentik.
A CSOMIÉP Beton Melior Kft. által gyártott és forgalmazott SPENGLER rendszerű beton közúti biztonsági korlát a Németországban alkalmazott rendszer változatlan formában történő átvételét valósítja meg.
A SPENGLER rendszerű előregyártott beton közúti biztonsági korlátok alkalmazásának alapvető célja a közúti forgalomban résztvevő, illetve az út környezetében tartózkodó személyeknek balesettől, ill. annak következményeitől való megóvása. A passzív visszatartás céljára épülő biztonsági korlátok rendeltetése:
– a járművek visszatartása az útról való letéréstől (lehajtástól, lesodródástól, leeséstől) és ezáltal a szomszédos környezet veszélyeztetésétől, valamint a járművezetők és a járműben ülők védelme;
– kétpályás (elválasztó sávval épült) utakon a járművek visszatartása biztonsági berendezéssel az ellenirányú forgalom pályájára való áthajtástól és ily módon védelme a frontális ütközéstől;
– a közutak melletti műtárgyak (pl. hídfők, hídpillérek) és úttartozékok (pl. zajárnyékoló falak) védelme;
– rekonstrukciós út- és hídépítési munkáknál, forgalomtereléseknél az ott dolgozó személyek és gépek védelme;
– egy további lényeges előnye a középső sávban elhelyezett 1,15 m hatékony magasságú, zárt biztonsági korlátoknak, hogy könnyű járművek esetére az MSZ EN 12676-1-ben megfogalmazott teljes vakításgátlást biztosítanak.
Vizsgálatok kimutatása szerint a biztonsági korlátoknak történő ütközések 70-80%-a 15°-nál kisebb szögben – azon belül is a leggyakrabban 8° alatt – következik be. Az ilyen kis hajlásszögű ütközések során az érintett járműben kár és bennülő személyeken sérülés alig keletkezik. Ezen kívül a biztonsági korlát alig sérül, az a legtöbb ütközés után is üzemképes marad.
Különös jelentősége van a beton biztonsági korlátok felállításának ott, ahol a gyorsforgalmi utak középső sávjában a KTSz-ben előírt szélesség valami okból nem tartható.

A SPENGLER rendszerű előregyártott beton közúti biztonsági korlát elemek megfelelőség igazolásának alapján a 3/2003. (1.25.) BK-GKM-KvVM együttes rendelet 4.§-ának c) pontja szerint az alábbi magyar szabványok képezik.

MSZ EN 1317-1:1998
MSZ EN 1317-2:1998
MSZ EN 206-1:2002
MSZ EN 13369:2003

A SPENGLER rendszerű előregyártott beton közúti biztonsági korlát közútépítésben való alkalmazhatóságáról információ található az alábbi hivatalos honlapon:

www.akmi.kozut.hu
ÁKMI Kht.
Műszaki fejlesztés és szabályozás
ÉME/CE Alkalmazási hozzájárulás
Érvényes építőipari műszaki engedélyek (ott a 117. sorszám alatt)

Termékismertető

A CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termék Gyártó Kft. által előregyártott beton biztonsági korlátok New Jersey profillal és alapesetben kétféle: 810 és 1150 mm-es magassággal készülnek. Magasabb feltartóztatási fokozat elérése érdekében az elemek lábazati része 40 mm, ill. 120 mm toldással is készül. A normál elemhosszúság 3500 mm, de kívánságra rövidebb elemek is készíthetők.
A Spengler rendszerű előregyártott beton biztonsági korlát elemek egymáshoz acéllemezből készült, tűzihorganyzott, fixen bebetonozott, horogszerű “J” alakú karmokkal kapcsolódnak. ( A J-J kapcsok 10 mm vastag, melegen hengerelt, növelt folyáshatárú, hidegalakításra alkalmas acéllemezből Németországban készülnek, az ütközési vizsgálatok során alkalmazottal azonos minőségben. (Minőségi jele: QStE380TM) Az elemek két végén lévő kapcsokat hegesztéssel rögzített húzott vasalás köti össze. Az építés helyszínén a SPENGLER rendszerű biztonsági korlát elemek azok egyszerű egymásba fűzésével egy húzott szalagot fognak képezni.

Az illesztésnél biztosított 15 mm-es hézag ívben való elhelyezést is lehetővé tesz. A 810 mm magas elemekből 70 m-es, a 1150 mm magas elemekből 80 m-es sugarú ív képezhető ki. Ennél kisebb sugarú ívek is kialakíthatók rövidebb elemek segítségével.
Az előregyártott biztonsági korlát elemek időjárásnak, fagynak, jégolvasztó sózásnak tartósan ellenálló tömör és repedésmentes betonból, az MSZ EN 206-1:2002 szabvány szerint, az XC4 és XF2 kitéti osztályok követelményeinek megfelelően készülnek. Az alkalmazott cement, adalékanyag és adalékszer egyenletes minősége, a gyártástechnológia és a jó tömörítés biztosítja, hogy az elemek látszóbeton felülete és színe is egyenletes, mely fontos tényezője az optikai vezető képességnek.
A felszíni vizeknek a fal alatti átvezetésére a biztonsági korlát talprészében kiképzett 70 mm magas és 300 mm széles nyílások szolgálnak. Egy 3500 mm hosszú elemen alapesetben két darab ilyen nyílás van, vagyis 1,75 méterenként számolhatunk egy vízátvezető nyílással.
Vízátvezető nyílás nélküli elemek szükségesek ott ahol kétsoros biztonsági korlát között földfeltöltés készül, továbbá ahol az út különleges vízvédelmi területen halad át és e miatt a felszíni vizeket a biztonsági korlát út felőli oldalán folyókában gyűjtik össze és víznyelő aknán, olajfogón keresztül vezetik el.

Útmutatók és egyebek

A termék teljesítményosztályai

Biztonsági korlát típusa Beépítés módja Az MSZ EN 1317-2 szerinti A BASt vonatkozó ütközésvizsgálati jelentésének száma
feltartóztatási fokozat hatás-tartomány ütközés-vizsgálati jel
  Felszínen elhelyezve T1 W2 TB 21 BASt/96 7E 20/KE
T3 W3 TB 21 BASt/96 7E 20/KE
TB 41 BASt/97 7E 12/Ke
H1 W7 TB 11 BASt/98 7E 18/ELL
TB 42 BASt/98 7E 19/ELL
  40 mm-t besüllyesztve H2 W2 TB 11 BASt/2003 7B 21/JF
TB 51 BASt/2003 7B 22/JF
  Felszínen elhelyezve T3 W2 TB 21 BASt/97 7E 10/Ke
TB 41 BASt/97 7E 11/Ke
H1 W5 TB 11 BASt/98 7E 05/HF
TB 42 BASt/2000 7E 16/JF
H2 W7 TB 11 BASt/98 7E 05/HF
TB 51 BASt/99 7E 09/HF
  120 mm-t besüllyesztve H3 W1 TB 11 BASt/98 7E 05/HF
TB 61 BASt/2000 7B 19/JF

Útmutató a tervezéshez

A magyarországi közutakon megkívánt feltartóztatási fokozatokról az ÚT 2-1.161:2005 számú, “Közúti visszatartó rendszerek I. A biztonsági korlátok feltartóztatási fokozatai a közutakon” című Útügyi Műszaki Előírás 1. táblázata az alábbiak szerint intézkedik:

 

b) 3,00 m felett

c) 6,00 m felett H1H1H2H1H2H2

 

 
Kis sugarú, R≤1,2 Rmin (KTSZ 1.2. táblázat) ívek esetén az ívek külsõ oldalán
 
Az út külsõ oldalán, ahol a koronaéltõl, vagy a kiemelt szegélytõl 2,50-5,00 m távolságra hídalátámasztás, vagy más rögzített, illetve merev akadály van
 
Az út külsõ oldalán, ahol a koronaéltõl 2,50 méternél kisebb távolságra hídalátámasztás, zajárnyékoló fal, vagy más rögzített, illetve merev akadály, építmény van
 
Egymás mellett vezetett közút és vasút között biztonsági okokból a vasúti szabályzatban elõírt védõsáv akkor csökkenthetõ, ha a közút mentén megfelelõ védõberendezést helyeznek el
 
Az út mindkét oldalán, ahol az út árterületen vagy vízvédelmi területen halad át, vagy az út töltése tóban, vagy közvetlenül annak vagy élõ vízfolyásnak a partján vagy 10 méteren belül épült
 
Ahol a pálya elhagyása nagyobb veszélyt jelent az úthasználóra és/vagy a környezetre. Különleges veszély, ahol a koronaéltõl 10 méternél kisebb távolságra robbanásveszélyes, vagy a környezetet szennyezõ vegyi anyagot gyártanak vagy tárolnak.
 
Osztottpályás utak 3,6 m, vagy annál szélesebb elválasztósávjának két oldalán
 
Osztottpályás utak 3,6 m-nél keskenyebb elválasztó sávjában, ha ott csak egyetlen kétoldalú biztonsági berendezés helyezhetõ el
 
Középsõ elválasztó sávban levõ hídalátámasztás, portálkeretoszlop elõtt 40 m és után 20 m hosszúságban
 
Gyorsforgalmi úton a 12. sorszámú esetben az elválasztósáv 3 méternél keskenyebb nem lehet.
A *-gal jelölt esetekben -mérlegelés alapján- alacsonyabb feltartóztatási fokozatú korlát is alkalmazható.
Több feltétel együttes megléte esetén a szigorúbbat kell választani.

 

Útmutató a beépítéshez

A SPENGLER rendszerű beton biztonsági korlát alapozása lehet maga az útburkolat, vagy egy betonalap, vagy más fagyálló és teherbíró réteg, pl. zúzottkő ágyazat. Amennyiben egy 3,5 méter hosszú biztonsági korlátelem alatt az egyenetlenség meghaladja az 5 mm-t, akkor kiegyenlítő rétegről kell gondoskodni.
A biztonsági korlátelemek emelése gépi erővel történik. Daruval történő megfogáshoz az elemek felső élén kettő darab Rd 20 méretű Pfeifer menetes emelőhüvely kerül bebetonozásra, ahhoz lehet emelőfület, ill. emelőkötelet rögzíteni, ill. beépítés után azokhoz egy vakításgátló rendszer tartóelemei is rögzíthetők.
Targoncával való emelés lehetséges úgy is, hogy az emelővillát a korlátelemek alsó síkjában kialakított két darab 300 mm széles és 70 mm magas vízátvezető nyílásba tolják be.
Az elemek emelhetők ezen kívül speciálisan erre a célra kialakított szorítópofás megfogó szerszám közbeiktatásával targoncával, illetve emelődaruval. Ilyen szorítva emelőt a Probst cég fejlesztett ki.
A SPENGLER rendszerű biztonsági korlát elemek bármilyen időjárás és hőmérséklet esetén összeépíthetők, azok felállítás után azonnal teljes mértékben használatba vehetők, mivel rögtön teljesítik a megadott feltartóztatási fokozatot.
A SPENGLER rendszerű közúti biztonsági korlát az optikai vezetés forgalomtechnikai funkcióját is elláthatja, ez esetben az állandó beépítésre szánt elemeket helyén piros, vagy fehér színű, a forgalomterelésre szánt elemeket sárga fényvisszaverő prizmákkal kell felszerelni.
A középső elválasztó sávban, vagy az út szélén két SPENGLER rendszerű biztonsági korlát között alkalmazott földfeltöltéssel nemcsak a feltartóztatási fokozat növelhető, hanem növényzet betelepítésére alkalmas vályú is kialakítható. Ilyen esetekben az illesztési hézagokat megfelelő anyagokkal (pl. fugaszalaggal, fóliával, szilikonnal) szigetelni kell, a víz és talajszemcsék kiáramlásának megakadályozására. A földvályúban a közlekedési informatika, vagy a térvilágítás kábelei is elhelyezetők.

Letölthető anyagok