Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

FBB-30 jelû falazó betonblokk ⅓-⅔ arányban osztható elem

Ár:
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
mérete: 300x380x220 mm
tömegsúlya: 28 kg
Cikkszám: 10419
Elérhetőség: Árajánlat kérhető

Leírás

Általános leírás

1.) A felhasználás célja és módja
Az FBB-30 típusú falazóelemek felhasználásával 30 cm vastagságú teherhordó falak építhetők lakások, irodák, szállás épületek, állattartó épületek, garázsok stb. számára. Bölcsőde, óvoda, szociális otthon, valamint parkolóházak esetében maximum két szintig alkalmazhatók. Felhasználhatók fokozottan tűz- és robbanásveszélyes ipari létesítmények, raktárak egyszintes épületeinek tartófalainál.

A falazóelemeket kötésben, az üregek nyitott végeivel lefelé fordítva, az alatta lévő sorra terített habarcsrétegre kell rakni. A függőleges fugákat habarccsal kell kitölteni. A falazási munkákat külön intézkedés hiányában +5 °C felett kell végezni. A falazáshoz ajánlott habarcs minősége Hf10 vagy Hf30.

A külső falazatot homlokzati felületképzéssel kell ellátni. A vakolat tapadószilárdsága az MSZ 16000-2:1990 szerint vizsgálva, legalább 0,1 N/mm2.

Az FBB-30 beton falazóelem ÉMI által kiadott Építőipari Műszaki Engedélyének (ÉME) száma: A-90/2002.

2.) Statikai szempontok
A falazóelemekből készülő falszerkezet erőtani tervezése minden esetben egyedi szerkezettervezői feladat, amit az MSZ 15023:1987 számú szabvány előírásai alapján kell elvégezni az alkalmazott falazó habarcs szilárdságának függvényében kapott kiindulási határfeszültség alapul vételével. Az FBB-30 jelű beton falazó elemeknek a statikai számítás során figyelembe vehető, az MSZ 11405-1 szerint (az üregek felületének levonása nélkül) mért átlag nyomószilárdsága: 7 N/mm2

3.) Tűzvédelmi szempontok
Az FBB-30 jelű beton falazóelemekből épített falszerkezetek tűzvédelmi tervezése során a 35/1996. (XII.29.) BM számú rendelettel kihirdetett “Országos Tűzvédelmi Szabályzat”, valamint “A tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelményeinek megállapításáról” szóló 2/2002. (I.23.) BM rendelet előírásai szerint kell eljárni.

Az FBB-30 falazó elemekből épített fal éghetőségi besorolása: “nem éghető”, tűzállósági határértéke: TH=1,00 óra.

Az Építőipari Műszaki Engedély a tűzvédelmi követelmények kielégítése szempontjából az alábbi alkalmazási lehetőségeket rögzíti:

“Az FBB-30 jelű beton falazóelemekből épített nyílás nélküli falszerkezetek tűzvédelmi szempontból

– teherhordó falként az I. tűzállósági fokozatú egyszintes, a II.-III. tűzállósági fokozatú, legfeljebb kétszintes és a IV.-V. tűzállósági fokozatú épületekben alkalmazhatók,

– tűzgátló és lépcsőházi falként a II. tűzállósági fokozatú, legfeljebb ötszintes és legfeljebb 13,65 m használati szintű, valamint a III. tűzállósági fokozatú kettő-ötszintes és legfeljebb 13,65 m legfelső használati szintű épületekben alkalmazhatók,

– nem teherhordó külső térelválasztó falként, valamint válaszfalként korlátozás nélkül alkalmazhatók.”

4.) Hőtechnikai szempontok
A falazóelemek külső határoló-szerkezetként való alkalmazása – ha az épület a teljes fűtési idényben rendszeresen fűtött és az épületnek az elsődleges rendeltetést szolgáló helyiségre az előírt belső léghőmérséklete +18 °C, vagy annál magasabb – csak méretezett kiegészítő hőszigeteléssel lehetséges. A kiegészítő hőszigetelés mértékének pontos meghatározásakor figyelembe kell venni az MSZ 04-140-2:1991 hőtechnikai szabványnak az épületre vonatkozó energetikai és az egyes határoló szerkezetekre vonatkozó állagvédelmi követelményeit.

5.) Fagyállósági szempontok
Az elemek 50 ciklusos vizsgálattal igazolva fagyállóak.