Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

ZSK-15 zsaluzóelem kezdõ-felezõ elem

Ár:
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
mérete: 150x500x225 mm
tömegsúlya: 19,3 kg
Cikkszám: 10410
Elérhetőség: Árajánlat kérhető

Leírás

Általános leírás

1.) A felhasználás célja és módja
A ZSK jelű zsaluzóelemek épületfalak, kerítések és támfalak bentmaradó zsaluzataként használhatók. Az elemeket Hf 10 vagy Hf 30 jelű habarcsba kell rakni. A +5 °C alatti hőmérséklet esetén a téli betonozásra vonatkozó szabályokat be kell tartani.

A zsaluzóelemek üregeit a statikus tervező által előírt és meghatározott minőségű (de legalább C 16 nyomószilárdsági osztályú) betonnal kell kitölteni soronként, vagy kétsoronként.

A külső falazatot homlokzati felületképzéssel kell ellátni. A vakolat tapadószilárdsága az MSZ 16000-2:1990 szerint vizsgálva, legalább 0,1 N/mm2.

A ZSK jelű beton zsaluzóelem ÉMI által kiadott Építőipari Műszaki Engedélyének (ÉME) száma: A-90/2002.

2.) Statikai szempontok
A ZSK jelű beton zsaluzó elemeknek az MSZ 11405-1 szerint (az üregek felületének levonása nélkül) mért átlag nyomószilárdsága legalább 6 N/mm2.

A zsaluzóelemekkel épült falak törővizsgálatainál általános tapasztalat, hogy a monolit kibetonozás elválik az előregyártott betonfelülettől, együttdolgozásuk nincs biztosítva. Ezért a fal statikai méretezésénél a zsaluzóelem keresztmetszete nem vehető figyelembe, csak a kibetonozás függőlegesen végigmenő területei.

A ZSK jelű zsaluzóelemekből készülő falszerkezet erőtani tervezése minden esetben egyedi szerkezettervezői feladat.

3.) Tűzvédelmi szempontok
Az FBB-30 jelű beton falazóelemekből épített falszerkezetek tűzvédelmi tervezése során a 35/1996. (XII.29.) BM számú rendelettel kihirdetett “Országos Tűzvédelmi Szabályzat”, valamint “A tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelményeinek megállapításáról” szóló 2/2002. (I.23.) BM rendelet előírásai szerint kell eljárni.

Az FBB-30 falazó elemekből épített fal éghetőségi besorolása: “nem éghető”, tűzállósági határértéke: TH=1,00 óra.

Az Építőipari Műszaki Engedély a tűzvédelmi követelmények kielégítése szempontjából az alábbi alkalmazási lehetőségeket rögzíti:

“Az FBB-30 jelű beton falazóelemekből épített nyílás nélküli falszerkezetek tűzvédelmi szempontból

– teherhordó falként az I. tűzállósági fokozatú egyszintes, a II.-III. tűzállósági fokozatú, legfeljebb kétszintes és a IV.-V. tűzállósági fokozatú épületekben alkalmazhatók,

– tűzgátló és lépcsőházi falként a II. tűzállósági fokozatú, legfeljebb ötszintes és legfeljebb 13,65 m használati szintű, valamint a III. tűzállósági fokozatú kettő-ötszintes és legfeljebb 13,65 m legfelső használati szintű épületekben alkalmazhatók,

– nem teherhordó külső térelválasztó falként, valamint válaszfalként korlátozás nélkül alkalmazhatók.”

4.) Hőtechnikai szempontok
A falazóelemek külső határoló-szerkezetként való alkalmazása – ha az épület a teljes fűtési idényben rendszeresen fűtött és az épületnek az elsődleges rendeltetést szolgáló helyiségre az előírt belső léghőmérséklete +18 °C, vagy annál magasabb – csak méretezett kiegészítő hőszigeteléssel lehetséges. A kiegészítő hőszigetelés mértékének pontos meghatározásakor figyelembe kell venni az MSZ 04-140-2:1991 hőtechnikai szabványnak az épületre vonatkozó energetikai és az egyes határoló szerkezetekre vonatkozó állagvédelmi követelményeit.

5.) Fagyállósági szempontok
Az elemek 50 ciklusos vizsgálattal igazolva fagyállóak.