Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

60/200 Padkafolyóka elem (tört alakú)

Ár:
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
Szélesség: 60 cm
Hosszúság: 200 cm
Tömege: 374 kg
Magasság 17 cm
Cikkszám: 10116
Elérhetőség: Árajánlat kérhető

Leírás

Általános leírás

Az előre gyártott folyóka elemek az utak és a térburkolatok felületein összegyülekező csapadékvizek lefolyását hivatottak meggyorsítani a víznyelő aknák, illetve a befogadó árkok felé. A víz elvezetését a folyókák hosszirányú lejtésével lehet biztosítani. Az autópályák elválasztó sávjában és az útpadkákon a folyóka elemek védenek az erózió hatásától, megakadályozzák a növényzet megtelepedését, könnyen tisztíthatók. Az útpadka folyóka elemek betonja az MSZ EN 206-1 “Beton” című szabvány XF4 kitéti osztályának felel meg.

Az útpadka folyóka elemek és az autópálya elválasztó sáv folyóka elemeinek alkalmazásához az ÁKMI 11090/2002 szám alatt hozzájárult. A termékek minőségére vonatkozó részletes előírásokat lásd a gyártómű által kibocsátott MF-17-2002 műszaki szállítási feltételekben.

A folyóka elemek három típusát különböztetjük meg:
1.) Útpadka folyóka elemek
2.) Autópálya elválasztó sáv folyóka eleme
3.) Kerti mini folyóka

1.) Útpadka folyóka elemek

Az útpadka folyóka elemek a települések belterületein az utak forgalmi sávját az útpadkától, illetve a leálló sávtól elválasztó él mentén kerülnek beépítésre. A beépítés jellegénél fogva azokon a járműveknek rendszeresen át kell gördülniük, ezért a termékek ennek megfelelően vasaltak. Az elemek 40, 50, 60 és 75 cm szélességgel, 9-11 cm vastagsággal készülnek. A folyóka elem vályújának alakja íves, vagy tört vonalú, mélysége minden esetben 6 cm. A termékismertetőben bemutatott folyóka elemek 50 cm-től 2,00 méterig terjedő – a megrendelő által kért – hosszúságban készülnek. Az előregyártott elemek hosszirányú illesztése lehet bütüs, vagy csaphornyos.

2.) Autópálya elválasztó sáv folyóka eleme

Az autópálya középső elválasztó sávjába kerülő csapadékvíznek a víznyelőkbe vezetését segíti elő ez a folyóka burkoló elem. Mivel ezen a terméken jármű forgalom nincsen, így ez az útpadka folyókáknál vékonyabb, vasalatlan betonból készül, 50x50x10 cm-es mérettel. Alkalmazása különösen előnyös kis hosszesésű autópálya szakaszokon.

3.) Kerti mini folyóka

Ez a kis méretű folyóka elem gyalogjárók, kerti utak, épületkörüli járdák felületén összegyűlő csapadékvizek jobb elvezetését szolgálja.
Ugrás az oldal elejére
Útmutató az útpadka folyóka elemek alkalmazásához
A közutak tervezéséről szóló ÚT 2-1.201 Műszaki Előírás szerint a belterületi utak mentén elhelyezett folyóka lejtése min. 0,3 % legyen. A víznyelőket, vagy az oldalirányú vízkivezetőket 25-40 m-ként kell elhelyezni.

A közutak tervezéséről szóló ÚT 2-1.201 Műszaki Előírás szerint az autópályák középső elválasztó sávját burkolt folyókával kell vízteleníteni. A vizet víznyelő aknákon keresztül 40 cm átmérőjű csövekkel kell keresztirányban a töltésrézsűre, onnan surrantó elemekkel a talpárokba vezetni.

Letölthető anyagok

Termék címkék: elem, padkafolyóka