Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Körvárta elem

Ár:
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
Elemhossz: 167,3 cm
Magasság: 51 cm
Talpszélesség: 60 cm
elem tömeg: 700 kg
Cikkszám: 10307
Elérhetőség: Árajánlat kérhető

Leírás

KÖRVÁRTA-1 elem általános ismertetése

A KÖRVÁRTA-1 típusú íves vasbeton elemek magassága 51 cm, talpszélessége 60 cm, “fellépő magasság” 25 cm, ami megegyezik a kiemelt szegély lehetséges magasságával. Az íves betonelem méreteit és formáját az 1. és 2. sz. ábrák mutatják. A gyűrű belső oldaláról a csapadákvíz kivezetését az elem talpában kialakított 30 cm széles nyílások biztosítják. (3. sz. ábra) Amennyiben a középsziget feltöltésre kerül, úgy az elemeket belülről geotextíliával kell kibélelni. Az íves betonelem tetején 2 db Rd12-es menetes hüvely kerül beépítésre, melyhez forgalomtechnikai eszközök, esetleg belső oldalra néző virágtartók helyezhetők el. Az elem felső felületében 5 cm átmérőjű fészkek alakíthatók ki, melybe üvegből készült fénytörő elemek helyezhetők el – 3. sz.ábra -, melyek éjszaka és rossz látási viszonyok közt is jobb láthatóságot és forgalomvezetést biztosítanak.

Az íves betonelemek fagy, só és kopásálló betonból készülnek, tömegük 708 kg.Az íves betonelemek Spengler rendszerű, szabadalmi oltalom alatt álló “J-J” kapcsokkal kapcsolódnak egymáshoz. A kapcsok megakadályozzák az elemek egymáshoz viszonyított elmozdulását. (4. sz. ábra) Esetleges sérülés esetén az elemek egyenként kiemelhetők és kicserélhetők. Az elemek szabadalmi oltalom alatt állnak, a szabadalmi bejelentés száma: P 0700838. Az elemek ÉME engedéllyel is rendelkeznek, az engedély száma: ÉME MK 10/20008. Az előregyártott elemekből kialakított körforgalmú csomópontok tervezése az Útügyi Műszaki eljárásban szereplő geometriai méretek figyelembe vételével lett meghatározva. A KÖRVÁRTA-1 típusú íves betonelemek felhasználásával közepes méretű körforgalmi csomópontok R=3,5 m külső átmérőjű középsziget építhető meg. A középsziget megépítéséhez 13 db íves betonelem szükséges.

Körforgalmú csomópontok építése KÖRVÁRTA-1 típusú íves vasbeton elemek alkalmazásával a kivitelezési költségek drasztikusan csökkenthetők úgy, hogy a körforgalmú csomópont valamennyi pozitív hatása megmarad.

A KÖRVÁRTA-1 típusú íves vasbeton elemek alkalmazásának előnyei:

  • – a csomópontok kialakítása általában nem építési engedélyköteles (forgalmi rend átalakítás útkezelői hatáskörben van)
  • – alacsony építési költség, mivel a meglévő útburkolat kerül felhasználásra, szükség szerinti ívkorrekciókkal
  • – nincs szükség közműkiváltásokra, ami olcsóbbá és gyorsabban megvalósíthatóvá teszi a csomópont megépítését
  • – ismételten új helyen felhasználható, amennyiben a csomópont átépítésre kerül
  • – a betonelemekbe behelyezhető üvegprizmák, valamint a beépített dübelekhez erősíthető közúti jelzőtáblák révén rossz látási viszonyok esetén is kiváló láthatóságot és forgalomvezetést biztosít
  • – a KÖRVÁRTA-1 típusú íves betonelemekből a körforgalom középszigete 1-2 óra alatt megépíthető.

Miért praktikus?

A KÖRVÁRTA-1 típusú betonelemek szabadalmi mintaoltalom alatt állnak (MSZH P0700838), valamint ÉME engedéllyel rendelkeznek (ÉME MK 10/20008). A termék kifejlesztői és a szabadalom tulajdonosai a TANDEM Mérnökiroda Kft. és a CSOMIÉP Kft. Az elemek a szintén szabadalmi védettség alatt álló “J-J” kapcsokkal kapcsolódnak, ami az elemek egymáshoz viszonyított elmozdulását akadályozza meg.
KÖRVÁRTA-1 Elhelyezés

A KÖRVÁRTA-1 típusú íves betonelemek elhelyezése ugyan nem építési engedély köteles, a forgalmi rend meghatározásakor az útkezelő a kihelyezést saját hatáskörében megteheti, de minden esetben javasoljuk az előzetes felmérést az elemek szakszerű beépítésének meghatározása érdekében. A KÖRVÁRTA-1 típusú íves betonelemek kizárólagos gyártója a CSOMIÉP Kft., kizárólagos forgalmazója a TANDEM Mérnökiroda, aki egyben szakmai segítséget nyújt az elemek beépíthetőségével kapcsolatban.

Elérhetőség és rendelési lehetőség

TANDEM MÉRNÖKI IRODA
Levélcím: 1300 Budapest, Pf. 04.
Iroda: 1033 Budapest, Polgár u. 12. I./6.
Telefon: (1) 368-8343 . Fax: (1) 453-2449 .Mobil: (20) 9392-440
E-mail: pej.kalman@tandemkft.hu, tandempej@t-online.hu

CSOMIÉP Kft.
6800 Hódmezovásárhely, Makói út CSOMIÉP ipartelep
Telefon: (+36) (62) 535-730 . Fax: (+36) (62) 535-731
Honlap: www.csomiep.hu . E-mail: beton@csomiep.hu

Letölthető anyagok